Printing question for those who have Epson Picturemate Charm (pics are cut off)
Post ReplyPost New TopicPosted 1/14/2013 by ScrappinLindZ in General Scrappin'
 

ScrappinLindZ
BucketHead

PeaNut 105,489
September 2003
Posts: 931
Layouts: 47
Loc: SFCA

Posted: 1/14/2013 1:29:57 PM
I just started using it and whenever I print, the pictures are always somehow cut-off on all sides. It's really frustrating. i think it has something to do with the "borderless" printing? IDK... any suggestions/tips regarding setting will help! TIA

pilotswife2008
Going Up

PeaNut 376,447
May 2008
Posts: 1,520
Layouts: 24
Loc: Would rather be somewhere else.

Posted: 1/14/2013 2:47:25 PM
Are they looking like that in the preview? I've HAD to print some photos with a boarder. You can try to resize them.


Camera: Canon Rebl EOS T3i
Lenses: 18-55mm, 55-250mm
Flash: Speedlite 430EX ll






journey fan
"Don't Stop Believin'"

PeaNut 308,186
April 2007
Posts: 12,490
Layouts: 0
Loc: California Coast

Posted: 1/14/2013 2:53:35 PM
Try Print Settings, Expansion, and see if you can take it down from Max. That will bring in the edges of where the photo prints.



3kidmama
Ancient Ancestor of Pea

PeaNut 268,201
July 2006
Posts: 5,553
Layouts: 8
Loc: Northwoods

Posted: 1/14/2013 7:31:01 PM
I have an Epson Picturemate "Dash".

I finally figured out that I need to print "digital" nothing gets cut off and what I see on my screen is exactly what prints. If I size it 4x6 or wallet, whatever, it clips edges off - which is a pain in the neck when you lose the top of someone's head. Grrrrr

I just recently realized that there is a difference with digital images.

pokeypea1004
PeaNut

PeaNut 548,230
March 2012
Posts: 42
Layouts: 0
Loc: Clifton Park, NY

Posted: 1/14/2013 7:38:28 PM
Are you on a mac?
Uploaded with iPhone client

EPea
PeaAddict

PeaNut 83,913
April 2003
Posts: 1,310
Layouts: 135
Loc: Kentucky

Posted: 1/27/2013 7:34:18 AM
I have this problem too! I'm on a Mac and have tried adjusting the expansion setting - doesn't seem to help. I'm frustrated too because I otherwise LOVE this printer!

Kelly_in_MN
Stuck In The Bucket

PeaNut 302,836
March 2007
Posts: 700
Layouts: 51
Loc: Minnesota

Posted: 1/27/2013 8:06:18 AM
When you select print on your computer then are able to select the printer & paper choices, there's a button on the bottom right that says something like "fit to frame". Make sure that check box is NOT selected! I was having the same problem & it was because that check box defaults to yes. HTH


~~Kelly~~

Mommy to a sweet toddler drama queen + a cuddly baby boy

[http://lance-kelly-haugen.blogspot.com//]Horses, Cats and Dogs... Oh my!



Designing for
Uploaded with iPhone client

ScrappinLindZ
BucketHead

PeaNut 105,489
September 2003
Posts: 931
Layouts: 47
Loc: SFCA

Posted: 2/10/2013 12:41:01 PM
BTT please... still having problems & I've tried the tips below. I have a PC FYI.

Thanks

jediannie
Worker Bee

PeaNut 108,418
September 2003
Posts: 7,552
Layouts: 22
Loc: Sunnyvale, not Sunnydale

Posted: 2/10/2013 2:02:12 PM
I have a Mac and when I print to my Dash (similar to the Charm) I have to go into Print Settings in the Print dialog box and change the Expansion setting from Maximum to Minimum.

On a PC, I'm not sure how to change that setting. Let me see what I can find. . .

jediannie
Worker Bee

PeaNut 108,418
September 2003
Posts: 7,552
Layouts: 22
Loc: Sunnyvale, not Sunnydale

Posted: 2/10/2013 2:13:47 PM
I found the same setting in Windows print settings.

You have to go into Options on the Print Pictures page and select Printer Properties. In there is the Expansion slider, change that to Minimum and then click on OK and that should work for you.

Here are the instructions I found in the owner's manual:


ScrappinLindZ
BucketHead

PeaNut 105,489
September 2003
Posts: 931
Layouts: 47
Loc: SFCA

Posted: 2/10/2013 4:01:44 PM
jediannie I love you!!! OMG!!! thank you very much for your help!!! i'm jumping for joy because it finally worked!!!

thanks to journey fan/erika too for sharing it first about the expansion, but I just didn't know where to find the expansion and print settings.

i am soooo happpyy!!!!

jediannie
Worker Bee

PeaNut 108,418
September 2003
Posts: 7,552
Layouts: 22
Loc: Sunnyvale, not Sunnydale

Posted: 2/10/2013 5:02:23 PM
Mine was doing the exact same thing and it was driving me CRAZY!

Glad I could help!
Post Reply . Post New TopicShow/Hide Icons . Show/Hide Signatures
Hide
{{ title }}
{{ icon }}
{{ body }}
{{ footer }}